top of page

Hull i ørene på barn

Stadig flere foreldre og foresatte velger å gå til et profesjonelt piercingstudio for å få tatt hull i ørene på barna sine. I motstning til frisører og andre som bruker ørepistol, jobber piercere fulltid med å ta hull, og det er naturlig å gå til en ekspert når de små skal pyntes. I tillegg er det stor forskjell i teknikken som brukes når man tar med pistol, og på et piercingstudio hvor hullet lages med nål. Endel har et litt anstrengt forhold til ordet "nål", men faktumet er at fordi nålen er så ektremt skarp skader den færre celler i det den går igjennom vevet, dette gir mindre smerte og hevelse, og færre problemer under tilhelingen. Når man tar hull med pistol er det selve dobben som lager hullet ved å sprenge seg vei gjennom vevet. Dette skader flere celler som gjør at det oppfattes som mer vondt både i det smykket går igjennom, og i etterkant. Det blir også ofte mer hovent og mange har problemer med å gro hullet.

I tillegg er pistolsmykkene vanskelig å rense rundt, og bakdelen samler ofte puss og bakterier. På et piercingstudio får man satt en liten stav med enten en kule eller plate bak. Disse smykkene er mye enklere å rense rundt, og er ikke vonde å ligge på.

Mange pistolsystemer er ikke éngangs. Selv om selve smykket er sterilt er ikke pistolen som holder det steril, og det kan potensielt sitte mikrodråper med blod eller bakterier på pistolen som overføres mellom kundene. På Pinpoint er alltid alt som brukes til piercingen sterilt.

gjengeløse smykker i titan fra NeoMetal

Et smykke som er satt inn i kroppen kan ikke gro fast i vevet, så det skal ikke snurres på. Faktisk skal man ikke ta på det i det hele tatt utenom rensing, som man gjør 1-2 ganger daglig i grotiden. Det er vanlig at såret væsker en lysegul sårvæske mens det gror, og at dette størkner fast på smykket. Så lenge såret væsker betyr det at overflaten inni ikke har grodd ferdig, og man skal vente med å bytte smykker. Selv når det har sluttet å væske og man kan betegne piercingen som "grodd" er overflaten veldig skjør og det er lett for å få små rifter ved bytting, bevegelse på smykket og lignende. Derfor anbefaler vi særlig på barn å vente minst 6 måneder med å bytte smykker selv, gjerne enda lengre.

Mor og datter med nye ørepiercinger

Etter at en piercing er primærgrodd tar det enda ganske lang tid før overflaten er ferdig modelert til hud, vanligvis 12-18 måneder. Det betyr at man for det første må være forsiktig med hva slags smykker man bruker. Om man bruker materialer som inneholder nikkel kan metallet lettere tas opp gjennom huden og man kan utvikle allergi. Sølv anbefales derfor ikke både fordi det kan inneholde nikkel, og fordi det anløper og blir svart. Mens overflaten modelleres kan dette svarte belegget trekke inn i vevet og gi en permanent blålig skygge rundt hullet. Man bør holde seg til titan, stål eller gull det første året (vær oppmerksom på at noen smykker i hvitt gull kan inneholde nikkel. Hvitt gull som kjøpes i Norge i dag skal være nikkelfritt, men om det er snakk om arvesmykker bør man vente for å være sikker).

Første året tåler ikke overflaten noe særlig med vekt, så man bør unngå hengesmykker. Og hullet krymper fort om man har smykket ute, så det er viktig å ha i smykker hele tiden.

Hullene skal renses daglig med sterilt saltvann på q-tips. Det kan være fint med to ganger daglig den første måneden, og deretter en gang om dagen til det har gått tre måneder. Om piercingen ikke væsker kan man da trappe ned på rensingen, men det er bra med en ukentlig rens for å holde smykket rent, og inspisere hvordan det ser ut. Følg spesielt med på baksiden hvor det er vanligst at det kan bli bakterievekst pga fukt.

Det er svært viktig å ikke tilføre bakterier, så det kan være greit å få forklart godt til barnet at hen ikke skal berøre øreflippen. Piercingen har det også best med å holdes så tørr som mulig, så når barnet har vasket håret bør man tørke bak øret med en ren q-tip (vær ekstra nøye innerst i folden ved øreflippen), og enten føne håret eller holde det bort fra ørene mens det er vått. Det anbefales å fortsette å holde baksiden tørr også etter at man slutter med daglig rensing.

Bading i badekar, basseng og sjø bør unngås i minst en måned etter at hullene er tatt. Det er bedre å bruke ørepropper fremfor headset både pga press og bakterier. Luer bør ikke stramme, og bør vaskes ofte. Sengetøy (spesielt putetrekk) og håndkle bør byttes ofte. Dyr i sengen frarådes, og barnet bør oppfordres til å vaske hender etter at hen har håndtert dyr.

Hvis man ønsker å bruke Emlakrem på forhånd for å bedøve er dette den greieste måten å bruke den på: Kjøp krem på tube i stedet for plaster. Legg på et tykt lag på for- og baksiden av øreflippen 1,5 time før timeavtalen. Etterfyll med krem ca hver tyvende minutt. Det er ikke nødvendlig å bruke dekkeplasten som følger med.

Vi har tatt hull i ørene på mange barn uten bedøvelse også, og de fleste talker dette helt fint. Selve piercingen tar bare få sekunder å utføre, og det er ikke vondt etterpå. Men selvfølgelig i noen tilfeller kan motet svikte litt når man skal ta det andre hullet.

NB! Vi har bare én fast piercer som tar hull i ørene på barn, så være forberedt på litt ventetid. Noen av gjestene våre gjør dette, men da er det best at barnet forstår engelsk.

gjengede blomster i titan fra Industrial Strength (Vi setter ikke blomster ved piercing, de kan brukes etter 4 mnd.)

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page