top of page

Etterbehandling av orale piercinger

Først og fremst >> Intet gror en piercing fortere enn å holde seg sunn og frisk. Sørg for å spise riktig, drikke nok væske og få nok søvn, dette er veldig viktig for at din piercing skal gro problemfritt. Regelmessig skylling sørger for å holde bakterienivået i munnen nede så immunforsvaret raskt kan gro piercingen. Har du fått piercet leppe eller kinn må også den utvendige siden av såret rengjøres daglig. Det er viktig å ikke rense for mye, eller bruke for sterkt rensemiddel. Det kan føre til at piercingen din blir tørr og irritert, og tar lengre tid å gro. Du skal alltid vaske hender først, og unngå å ta på området utenom rensing. Smykket vil ikke gro fast.

Antiseptisk munnskyllevann >> Du skal skylle munnen med munnskyllevann i ett minutt to ganger daglig de første to ukene. I tillegg bør du skylle med saltvann (kjøpes på apoteket) eller rent vann etter hver gang du har hatt noe i munnen (utenom vann). Dette gjelder også røyking. Snus frarådes i groperioden. Skylling med saltvann skal du fortsette med helt til piercingen er grodd.

Saltvann >> Vask deg på hendene. Fjern størknet væske med rennende lunkent vann, eller med saltvann på en ren Q-tips. Spray til sist litt saltvann direkte på piercingen. Sprayingen kan gjentas 3-4 ganger daglig.

En piercing i tunge/leppe/kinn vil nesten alltid hovne opp, og du må regne med at hevelsen vil fylle hele smykket. Dette varer som regel 3-7 dager. Å kjøle ned området med is kan forebygge dette. Ibuprofen-preparater har en betennelsesdempende effekt og kan redusere hevelsen. Etter 4-6 uker skal smykket byttes til et kortere.

Dette er normalt>> Hevelse, rødhet, ømhet, små blødninger, blåmerker. En groende piercing vil som regel utstøte en gul/hvit væske som kan størkne fast på smykket. Denne skorpen skal ikke skrapes bort med neglen, men renses bort med det anbefalte rensemiddelet eller rent vann. Det er vanlig å få litt belegg på tungen de første ukene.

Dette bør du unngå>> • Rensemidler som inneholder jod, hydrogen peroksid, klorheksidin eller munnskyllevann med en høy alkohol-prosent. Alle disse er for sterke til å bruke på en ny piercing, og vil gjøre at det tar lengre tid å gro. • Oral kontakt, også indirekte • Alkohol de første to ukene • Kosmetikk i området • Kjøpe mat fra steder hvor du er usikker på hygienen. • Bite negler, bite på penner o.l. • Lek/biting på smykket vil irritere piercingen, forlenge grotiden og skade tenner og tannkjøtt. Anbefales: Å unngå mat som er veldig varm, krydret, salt eller syrlig den første tiden. Ellers kan du spise det du vil. Kjøp deg ny tannbørste.

Varme saltvannsomslag kan akselerere helingen og dempe irritasjon. Dette kan du gjøre så ofte du vil, helst daglig. Ved akutte problemer anbefales tre ganger daglig i en uke. Det er best å kjøpe saltvann på apoteket. Saltvann har kort holdbarhet når flasken er åpnet så det er best å kjøpe 30ml flasker.

Hell salvannet over i et lite glass (eggeglass, shotglass e. l.), og varm det opp i vannbad eller mikrobølgeovn. La det kjøle seg litt ned, men det skal være varmere enn kroppstemperatur. Sett glasset over piercingen med vakuum i 10 minutter. På vanskelige områder kan du dyppe en ren kompress/bomullspad i saltvannet og legge over piercingen. Bytt når den har kjølt seg ned. Tørk til slutt med rent papir/Q-tips.

Til munnskyll kan du lage saltvann selv: Løs opp ¼ ts rent havsalt i et rent glass med 2,5 dl nykokt vann. La det kjøle seg ned før du skyller. Du bør lage ny løsning daglig. Vanlig bordsalt inneholder tilsetningsstoffer og bør unngås.

Om du er i tvil om piercingen din gror bra bør du ringe oss for en kontrolltime. Lytt til kroppen din og bruk sunn fornuft!

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page