top of page

Navlepiercing

Navlepiercingens popularitet tok for alvor av da Paul King (liksom)piercet Alicia Silverstones navle i Aerosmiths musikkvideo "Cryin'" i 1993 (se den her). Denne plasseringen har ikke noe tradisjonelt opphav, men har sannsynlig blitt utført fra midten/slutten av 70-tallet.

grodd navlepiercing med syntetiske opaler. Smykke fra Industrial Strength

Fordi magehuden er i mye bevegelse er dette en plassering som bruker lang tid å gro (minimum 4-6 mdr primærheling, noen ganger opptil ett år), og den krever endel hensyn og oppfølging. Når man sitter, bøyer seg, og utfører endel treningsøvelser, klemmes navlen sammen og legger press på smykket. Når man strekker seg, eller ligger på ryggen, er det strekk i såret. Det er anbefalt å sørge for å ha en rett sitteholdning i grotiden, og å begrense bøyende bevegelser så mye som mulig. Under trening kan man gjøre mageøvelser hvor man ikke bøyer for mye.

det vanligste problemet med groende navlepiercinger er press når man bøyer seg og sitter.

Rett sitteholdning er viktig!!

Navler kommer i en rekke fasonger, og noen er mer egnet for å pierces enn andre. Det ideelle er at man har en definert fold som smykket kan sitte i, og at navlen ikke folder helt sammen når man sitter.

Det er best å bruke en bøyd barbell i piercingen mens den gror. En ring vil ha lett for å legge seg til den ene siden, og drar også inn mer bakterier i piercingen. Fordi det er strekk i huden når man ligger, må barbellen være lang nok til dette. Etterhvert som såret gror blir huden mindre elastisk, og ofte etter ca 2 måneder er det på tide å bytte til kortere smykke. Det er viktig å gå til et studio for å bytte, både for å få riktig størrelse og utforming på smykket, og for å unngå å skade piercingkanalen som holder på å dannes. Man bør ikke bytte selv før piercingen er minst 9-12 måneder gammel.

ca 2 år gammel navlepiercing med mye arrdannelser pga ring

Etter å ha sett mye irritasjoner i navlepiercinger pga for lange/store smykker begynte vi foe endel år siden å bruke navlesmykker med ganske små kuler/steiner som førstegangssmykke. Vi så en klar endring i bevegelsesrelaterte problemer.

nypiercet navle med små steiner og litt ekstra lengde til strekk. Smykke fra Industrial Strength

Et problem som er vanligere med navlepiercing enn endel andre plasseringer er migrering og utstøting av smykket. Dette kalles også at smykket "vokser ut". Det vil si at immunforsvaret støter fra seg fremmedlegemet (smykket), og det blir mindre og mindre hud som holder smykket. Om smykket vokser utover, men stopper, kalles det for migrering. I endel tilfeller stopper ikke prosessen før smykket er helt ute av huden.

I en hudfold hvor smykket sitter tvers igjennom vevet i omtrent 90 graders linje er det svært vanskelig for kroppen å støte ut smykket. Dette gjelder f eks øreflipp og -kant, nesevinge, septum og leppe. Da har ikke kroppen annet valg enn å gro hud rundt (kapsle inn) fremmedlegemet (smykket) for å hindre at bakterier entrer kroppen gjennom såret.

På plasseringer hvor smykket går inn og ut av huden på samme overflate (f eks navle, øyebryn, noen type brystvorte, surface) er det lettere for kroppen å heller støte smykket ut enn å kapsle det inn. Noen navler egner seg dårligere til piercing fordi huden blir veldig stram når den strekker. Utstøting skjer også lettere om det er mye bevegelse på smykket, enten om det er for stort, langt eller av en ugunstig utforming. Derfor er det viktig å ikke bytte smykke selv før piercingen er helt grodd (gjerne minst ett år), og få råd av en piercer om hvilket smykke som er best å bruke.

nesten helt utgrodd navlepiercing, sannsynligvis fordi smykket har vært

for langt og tungt for tidlig i groperioden. Navlefolden er også lite definert

Husk at endel navlesmykker er designet av folk som ikke har piercing i navlen selv, og ikke har forståelse for hva som er gunstig og komfortabelt å bruke til daglig. Dette gjelder mange av bijouteriesmykkene som produseres i Østen. Endel smykker bør kun brukes til "pent", og byttes til et enklere når man trener og sover. Vi anbefaler å ikke bruke smykker med anheng før man har hatt piercingen i minst ett år, og man er helt sikker på at kanalen har grodd som den skal.

navlesmykker med anheng bør være enkle, lette og uten kanter

hvor anhenget kan henge seg fast i klær. Bør ikke brukes før piercingen er helt grodd

(minimum ett år). Smykke fra Industrial Strength

blomstersmykker o.l. bør ikke brukes før piercingen er helt grodd (minimum ett år). Smykke fra Industrial Strength Vi får stadig vekk spørsmål om hva man gjør med navlepiercingen sin under graviditet. Det finnes nettsider som selger såkalt "gravidpiercing" laget av plast. Forselgerene mener ofte at dette smykket skal være mer komfortabelt fordi plasten føyer seg etter kroppens bevegelser. Vi er ikke enige i denne påstanden. Vår anbefaling er å fjerne smykket når magen begynner å bli passelig stor (rundt 6-7mdr). Huden begynner da å bli ganske stram, og navlen er den mest utstikkende delen på kroppen. Dette kan gjøre piercingen irritert, selv med plastsmykke. Om man har hatt piercingen i mange år vil den ikke gro igjen selv om man ikke har smykke i på noen måneder. Men hullet vil bli trangere, så man bør gå på et studio og få strukket opp piercingen når man vi ha satt inn smykket igjen. Det er ganske vanlig at lengden på hullet blir kortere etter graviditet, så det kan hende man bør bruke kortere smykke enn før man ble gravid.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page