top of page

Scarificationteknikk: CUTTING

Det første mange tenker på når de hører ordet "scarification", er å skjære i huden med skalpell. Det stemmer at dette er en scarificationteknikk, men scarification er egentlig en fellesbetegnelse for alle metoder man kan bruke for å lage arr i huden. Når man skjærer enkle linjer, og ikke fjerner noe vev, kalles det cutting.

Som med alle typer scarification, bør man holde skaden (dvs kuttdybden) i øvre del av dermis (=lærhuden), for at arret skal gro så forutsigbart som mulig. Dype kutt har lettere for å bli hypertrofiske, dvs at arret buler utover. Mange ønsker seg hypertrofiske arr når de får scarification, men dype kutt kan gi mer utstående arr enn man hadde regnet med. Og om kuttdybden varierer kan arret bli utstående noen steder, og flate på andre steder.Når vi gjør cutting, bruker vi oftest en bedøvende gelé. For at geléen skal virke, må det være åpning i huden når den smøres på. Så vi må først skjære hele omrisset veldig grunt, før geléen påføres og får virke noen minutter. For de fleste har bedøvelsen så god effekt at man nesten ikke kjenner noen ting.

Det viktigste i etterbehandlingen er å holde såret rent så man ikke får infeksjon. Dette kan gjøres med å vaske med såpe og vann et par ganger daglig. Man kan også rengjøre arret med hydrogen peroksid 3%. Dette dreper bakterier, og irriterer cellene som danner ny hud, og kan gi tydeligere arr. Man bør unngå mekanisk irritasjon som skrubbing og kløing, da dette lett kan gi ujevnt arr. En cutting gror i flere stadier. Arret vil være skorpefritt etter 3-4 uker, men vil utvikle seg i minst 12 til 18 måneder. Spesielt de første månedene er det viktig å unngå gnissinger og press fra klær, kløing, og mye strekking. Om deler av arret blir liggende i press, vil det kunne gro flatere enn resten. Kløing, gnissig og strekking vil kunne gi hypertrofisk arr. Men ikke fortvil selv om arret kan se ujevnt ut det første året, det jevner seg ofte ut så snart den nye huden er blitt helt stabil (når den er blitt hudfarget/hvit igjen).

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page