top of page

Om arrdannelser


Arrdannelse fra å ha strukket for fort, og ved å ha brukt for langt smykke, med en porøs overflate Klumper i og ved piercinger kan være to ting; enten en byll med puss i, eller en arrdannelse. Dette innlegget omhandler sistnevnte. Oppdager du klumper, eller andre ting du ikke tror er normalt, på piercingene dine, oppfordrer vi på det sterkeste å oppsøke et seriøst piercingstudio for få en forklaring på hva problemet er og kommer av. Arrdannelser er en veldig vanlig piercingkomplikasjon som vi hos oss ser mye til. Arrdannelser kjennetegnes ved en klump med arrvev som dannes på utsiden av piercingen, ved siden av smykket. Klumpen inneholder collagenfibre og ikke væske som kan presses ut, og må derfor absolutt ikke stikkes hull på!

Arrdannelse p.g.a press fra ring og dårlig sitteholdning

Arrdannelsen kommer stort sett av at man bruker et smykke som ikke passer og/eller at smykket beveger mye på seg i en ny og ugrodd piercing. Med andre ord er en arrdannelse en irritasjon, og ikke en infeksjon. Det er vanligere med arrdannelser i bruskpiercinger, som for eksempel i nese og ørekant, enn i andre piercingplasseringer, men de kan i prinsippet dukke opp over alt. Noen får lettere arrdannelser enn andre, da også genetikk spiller inn.

Arrdannelse fra ring

Formen på smykket har mye å si; en rett stang/barbell fungerer aller best når man skal gro en piercing, i de aller fleste plasseringer, da den skaper mindre press på piercingen enn det en ring gjør. Piercer man et rett hull, og putter inn et buet smykke (som en ring), vil den i mange plasseringer skape unødvendig mye press på piercingen, i tillegg til at den også vrir mer på seg enn det en barbell gjør (=irritasjon). Derfor er det vanlig å oppleve arrdannelser i piercinger som har fått satt en ring i seg fra starten. Eksempel her: http://pinpoint-piercing.blogspot.com/2011/01/om-traguspiercing.htmlI ørepiercinger er det også vanlig å oppleve arrdannelser som et resultat av andre påkjenninger enn smykket. Som for eksempel press fra telefon, ørepropper/headsett, brillereller at man ligger på piercingssiden når man sover. Man bør med andre ord unngå dette i grotiden! Fikling/plukking med piercingsmykket kan også irritere nok til å gi en arrdannelse, og kontinuerlig leking med "skitne fingre" kan i tillegg føre til infeksjoner. Så; hold fingrene unna din groende piercing!

Press fra å ligge på, headset, telefon osv

Arrdannelsene er nesten aldri permanente; da må man ha gått med problemet over lang tid, uten å gjøre noe med det. Om problemet kommer av feil type smykke (for lang barbell eller en ring), hjelper det som regel å få satt i et nytt smykke. En barbell som passer, og ikke er for lang, i en piercing med arrdannelse vil gjøre at smykket beveger seg mindre, og piercingen dermed blir mindre irritert. Å bytte ut en ring med en barbell i riktig størrelse, vil fjerne presset ringen skaper, og gjøre at hudvevet slapper av. Dette vil igjen gjøre at arrdannelsene forsvinner fortere. Varme saltvannsbad/saltvannsomslag er også anbefalt å utføre på arrdannelser; dette er med på å bryte ned arrvevet fortere, får igang blodsirkulasjonen og drenerer eventuell væske fra piercingen. Hvordan å lage varme saltvannsbad kan dere lese om her, under saltvannsomslag:

Man kan også gå til innkjøp av hvetekimolje hos Helsekostforretninger og smøre arrdannelsen med (så lenge ikke piercingen fortsatt væsker og gror). Sørg for å være helt ren på fingrene før du smører arrdannelsen med oljen! Hvetekimolje inneholder mye vitamin E som er med på å bekjempe arrdannelsen.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page