top of page

Om tungepiercing

Å pierce tunga er veldig vanlig, og de aller fleste er egnede til denne type piercing. Unntaket er om man har tungebåndefestet helt framme på tungespissen, men dette er rimelig sjeldent. Med en en grotid på mellom 6 og 8 uker er tungepiercingen rask å gro, og mange beskriver den som "svært lite vond" å pierce.

Med så stramt tungebånd er det ikke plass til noen piercing,

ihvertfall ikke langs midten av tungen

Når man piercer tunga, gjøres dette som regel langs midten av tungen, foran tungebåndfestet. Da sitter piercingen hovedsaklig gjennom bindevevet mellom muskelgruppene på høyre og venstre side, og minimalt med muskelvev. For at smykket skal sitte komfortabelt og gi minst mulig gnissing mot tannkjøttet, bør piercingen settes omtrent 90 grader gjennom tunga når den er utstrukket. Når man trekker tunga inn, vil smykket legge seg bakover. Om man har en skrå vinkel vil smykket legge seg alt for skrått i hvileposisjon, som kan være ukomfortabelt og gi arrdannelser. Det er altså avstanden fra tungespissen til tungebåndfestet som avgjør hvor langt inn man kan få satt piercingen, og man bør ikke "jukse" den lengre inn med å endre vinkelen.

Korrekt plassering til venstre. Med den skrå plasseringen vist til høyre vil smykket legge press på såret, og potensielt gnage på tannkjøttet på baksiden av fortennene i underkjeven

Om man ønsker å pierce tungespissen er dette ikke noe problem, men man må regne med at smykket vil kunne klirre mot fortennene når man snakker. Man bør også bruke en barbell som er kort, og har liten kule på undersiden, for å minimere slitasje på tannkjøttet på innsiden av fortennene. Slitasje på tannemaljen får man hovedsaklig av å bite på smykket, så om man bruker en kort barbell og unngår å leke med den, skal man ikke være redd for emaljeslitasje.

Man kan også pierce gjennom sidene i tunga. Da blir piercingen sittende gjennom mye mer muskelvev, og tar dermed lengre tid å gro (minst 3-4 mdr). Denne plasseringen kalles ofte for "venompiercinger". Fordi et tynt smykke kan gi mer irritasjon når det sitter i flere lag med muskler, bruker vi 2mm barbeller når vi setter venoms.

Man må regne med at en nypiercet tunge vil hovne litt opp, og derfor setter vi alltid en ganske lang barbell, slik at det er plass til en hevelse. Denne hevelsen kan både forebygges og behandles ved å kjøle ned tunga ved å drikke kaldt vann, legge på is, og å ta betennelsesdempende reseptfrie midler, for eksempel ibuprofen. Å være hoven i tre til sju dagers tid er allikevel helt normalt, og noen vil oppleve problemer eller ubehag med å prate og å spise normalt.

En groende piercing i munnen bør behandles forsiktig. Det er veldig viktig å unngå oral kontakt, også indirekte, da det er viktig å holde såret fritt for fremmede og potensielle farlige bakterier som kan gi infeksjoner. Som med andre piercinger bør man også unngå sterke rensemidler og munnskyllevann som inneholder klorhexedin eller alkohol. Disse er alt for sterke til å bruke på en groende piercing, og kan forlenge grotiden.

De første ukene etter en tungepiercing skal også alkohol unngås, da det kan gi hevelse. Alkohol demper blodets evne til å koagulere, og det hjelper ikke å drikke med sugerør eller andre kreative ideer. Det er ikke alkohol i såret som er skadelig, men promille i blodet.

Snus er veldig irriterende for såret, og bør helst unngås helt. Om du røyker du bør du skylle munnen med saltvann etter hver røyk. Skal du spise mat du ikke har preparert selv, bør du være sikker på at hygienen på spisestedet har vært god. Sterk mat bør man også være forsiktig med, men ellers kan man spise det man har lyst på (veldig varm mat bør unngås mens tunga er hoven).

Biting av negler/penner/osv bør også unngås, og man bør absolutt også unngå å leke med/bite på smykket. Det kan irritere piercingen, og på sikt ødelegger det emaljen på tennene.

Tungepiercing med syntetisk blå opal cabochon (glattslipt stein)

Å ha et smykke som passer piercingen er også viktig. Som nevnt ovenfor setter vi en barbell med litt ekstra lengde når vi piercer, men etter rundt 3-4 uker vil det være nødvendig å få satt inn et kortere smykke fordi hevelsen har gått ned. Piercingen er ennå ikke grodd, men for å få den grodd ferdig og unngå slitasje på tenner og ubehag ved spising, bør smykket byttes ut med et kortere. Ettersom piercingen ikke er grodd, må dette gjøres i et piercingstudio. Der vil du også få hjelp til å finne ut hvilken lengde som vil passe deg perfekt. Det er også vanlig å måtte bytte til kortere smykke flere ganger i løpet av grotiden, og det er ingen fasit på hvilken lengde man bruker der.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page