top of page

Septumpiercing

Septum betyr skillevegg på latin, og når man snakker om septumpiercing mener man den nasale septumen, altså neseskilleveggen.

Nesetippen og -skilleveggen er satt sammen av flere bruskdeler, og når man piercer septum lages hullet i punktet mellom disse. Da sitter piercingen gjennom et veldig kort stykke mykt vev, og altså ikke brusk. Dette gjør at de aller fleste syns den er veldig lite vond å få satt, grotiden er rimelig kort (6-8 uker), og det er en piercing som er veldig lett å utvide når den er grodd.

Septum er en plassering som gror fint med en ring, i motsetning til de aller fleste andre plasseringer, og man kan velge mellom vanlig BCR med diverse kuler, eller sirkulær barbell ("hesteskoring"). Om man ønsker å bruke en segmentring eller annen type uten kule bør man vente til piercingen er grodd. Disse ringene har skjøter som kan irritere og ta med seg bakterier når de vrir seg inn i piercingen.

Fordi selve piercingen sitter på et lite synlig sted, er dette en plassering som ofte velges av piercingentusiaster som ikke har mulighet til å bruke ansiktssmykker i jobbsammenheng. Mange bruker da en "retainer"; et smykke som er designet for å være diskret. I nesen er disse ofte U-formet, og vippet opp i neseborene. Man kan godt få satt en retainer med én gang når man tar piercingen, og bytte til ring senere når den er grodd. Et annet retaineralternativ er å få satt en liten hesteskoring med små kuler som bøyes litt ut så åpningen er stor nok til å få vippet ringen opp i nesen. Da kan man ha smykket opp eller ned alt ettersom hva som passer anledningen.

Som regel piercer vi septumer i 1,6mm tykkelse, men de kan også settes både tynnere og tykkere. Det er individuelt hvor tykt vi anbefaler å sette med én gang. Hos noen er det liten plass mellom bruskene, og hvis man setter i for tykt smykke kan bruskene legge press. Dette kan både være ubehagelig, og få ringen til å se skjev ut.

Om man ønsker skikkelig stort hull med én gang, må septumen punches. Da stanser man ut en bit av brusken med en biopsipunch, og man får da en lengre grotid (3-4 mdr) siden det da blir en bruskpiercing.

En septumpiercing renses som andre; sterilt saltvann to ganger daglig i hele grotiden. Om man vil være ordentlig flink kan man også skylle gjennom nesehulen med saltvann noen ganger om dagen. Alle hårene vi har i nesen er der for å samle opp støv og partikler så de ikke skal komme ned i lungene, så det kan være rimelig urent miljø for en groende piercing.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page